Saturday, March 2, 2019
UMAI IKAN
BAHAN-BAHAN;
✿ Ikan Pirang / Ikan Tenggiri / Fish Fillet
✿ Limau Nipis / Cuka
✿ Cili Padi
✿ Cili Besar
✿ Halia
✿ Bawang Besar / Bawang Bombay
Cara Menyediakan / Memasak;
✿ Asing-asingkan isi ikan dari tulang
✿ Potong / hiris nipis isi ikan
✿ Juskan air limau nipis
✿ Hiris Cili Padi / Cili Besar / Halia / Bawang
✿ Masukkan hirisan isi ikan ke dalam bekas yang
berisi air limau / cuka
✿ Gaulkan sehingga isi ikan menjadi putih (masak)
✿ Masukkan Cili Padi / Cili Besar / Halia (gaulkan)
✿ Garam / Perasa / Sedikit Gula
✿ Kemudian masukkan bawang
~ SELAMAT MENCUBA ~
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment