Saturday, March 2, 2019

UMAI IKAN


BAHAN-BAHAN; 

✿ Ikan Pirang / Ikan Tenggiri / Fish Fillet
✿ Limau Nipis / Cuka
✿ Cili Padi
✿ Cili Besar
✿ Halia
✿ Bawang Besar / Bawang Bombay

Cara Menyediakan / Memasak;

✿ Asing-asingkan isi ikan dari tulang 
✿ Potong / hiris nipis isi ikan 
✿ Juskan air limau nipis
✿ Hiris Cili Padi / Cili Besar / Halia / Bawang
✿ Masukkan hirisan isi ikan ke dalam bekas yang
   berisi air limau / cuka
✿ Gaulkan sehingga isi ikan menjadi putih (masak)
✿ Masukkan Cili Padi / Cili Besar / Halia (gaulkan)
✿ Garam / Perasa / Sedikit Gula
✿ Kemudian masukkan bawang 

~ SELAMAT MENCUBA ~

No comments:

Post a Comment