Saturday, March 2, 2019
IKAN STIM TERUN DAYAK (Asam)
BAHAN-BAHAN;
✿ Seekor Ikan ( Pilihan Masing-Masing )
✿ Terung Dayak ( Terung Asam )
✿ Cili Padi
✿ Cili Besar
✿ Serai
✿ Halia
✿ Tomato
✿ Bawang Besar
✿ Bawang Merah
✿ Bawang Putih
Cara Menyediakan / Memasak;
✿ Cuci ikan kemudian rendam didalam air
garam/perasa selama 15minit ke setengah jam
✿ Panaskan kuali atau periuk stim sehingga air
mendidih
✿ Stimkan ikan yang telah direndam selama
15-20minit
✿ Untuk kuah ikan stim; tumbuk Cili Padi + Cili
Besar + Halia + Bawang Merah + Bawang Putih
✿ Kemudian tumis bahan-bahan yang ditumbuk
✿ Masukkan air (sukatan sendiri) dan Terung Asam
yang telah dipotong dan serai yang telah dititik
biarkan sehingga terung lembut/masak
✿ Garam + Perasa + Sedikit Sos Tiram
✿ Kemudian masukkan Tomato & Bawang Besar
✿ Setelah semua campuran masak, tuangkan ke
dalam/atas ikan yang telah distim tadi.
~ SELAMAT MENCUBA ~
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment