Saturday, March 2, 2019

IKAN STIM TERUN DAYAK (Asam)


BAHAN-BAHAN;

✿ Seekor Ikan ( Pilihan Masing-Masing )
✿ Terung Dayak ( Terung Asam )
✿ Cili Padi
✿ Cili Besar
✿ Serai
✿ Halia
✿ Tomato
✿ Bawang Besar
✿ Bawang Merah
✿ Bawang Putih

Cara Menyediakan / Memasak;

✿ Cuci ikan kemudian rendam didalam air 
   garam/perasa selama 15minit ke setengah jam
✿ Panaskan kuali atau periuk stim sehingga air
   mendidih
✿ Stimkan ikan yang telah direndam selama  
   15-20minit 
✿ Untuk kuah ikan stim; tumbuk Cili Padi + Cili 
   Besar + Halia + Bawang Merah + Bawang Putih
✿ Kemudian tumis bahan-bahan yang ditumbuk
✿ Masukkan air (sukatan sendiri) dan Terung Asam    
   yang telah dipotong dan serai yang telah dititik        
   biarkan sehingga terung lembut/masak
✿ Garam + Perasa + Sedikit Sos Tiram
✿ Kemudian masukkan Tomato & Bawang Besar
✿ Setelah semua campuran masak, tuangkan ke 
   dalam/atas ikan yang telah distim tadi.

~ SELAMAT MENCUBA ~

No comments:

Post a Comment