Saturday, March 2, 2019

LAKSA SARAWAK


BAHAN-BAHAN;

✿ Pes Laksa Sarawak
✿ Udang (saiz pilihan masing-masing)
✿ Dada Ayam
✿ Taugeh
✿ Daun Ketumbar
✿ Telur 
✿ Bee Hoon / Mihun

Cara Menyediakan / Memasak;

✿ Tumiskan Pes Laksa Sarawak sehingga naik 
   minyak, kemudian masukkan air mengikut
   sukatan pada pes laksa
✿ Untuk lebih rasa masukkan tulang bahagian 
   dada ayam dan kepala udang yang telah dicuci
✿ Biarkan rebusan sehingga mendidih, masukkan
   garam + perasa (cuba dulu didihan air pes)
✿ Setelah masak toskan rebusan untuk 
   mengasingkan tulang ayam/kepala udang/bahan
   dari pes laksa.
✿ Rebus bahan-bahan Bee Hoon/Mihun + Udang +
   Dada Ayam + Taugeh didalam periuk/kuali 
   berasingan
✿ Carikkan isi Dada Ayam saiz kecil
✿ Hiris Daun Ketumbar
✿ Dadarkan 2-3 biji Telur (hiris memanjang)
✿ Untuk menyediakan; letakkan Mihun ke dalam
   mangkuk dan tuang rebusan yang telah ditos  
   kemudian letakkan Udang + Dada Ayam (dicarik)
   + Taugeh + hirisan Telur Dadar dan Daun  
   Ketumbar
✿ Hidangkan dengan sedikit Pes Laksa dan Limau
   Nipis/Kasturi

~ SELAMAT MENCUBA ~

No comments:

Post a Comment