Saturday, March 2, 2019
LAKSA SARAWAK
BAHAN-BAHAN;
✿ Pes Laksa Sarawak
✿ Udang (saiz pilihan masing-masing)
✿ Dada Ayam
✿ Taugeh
✿ Daun Ketumbar
✿ Telur
✿ Bee Hoon / Mihun
Cara Menyediakan / Memasak;
✿ Tumiskan Pes Laksa Sarawak sehingga naik
minyak, kemudian masukkan air mengikut
sukatan pada pes laksa
✿ Untuk lebih rasa masukkan tulang bahagian
dada ayam dan kepala udang yang telah dicuci
✿ Biarkan rebusan sehingga mendidih, masukkan
garam + perasa (cuba dulu didihan air pes)
✿ Setelah masak toskan rebusan untuk
mengasingkan tulang ayam/kepala udang/bahan
dari pes laksa.
✿ Rebus bahan-bahan Bee Hoon/Mihun + Udang +
Dada Ayam + Taugeh didalam periuk/kuali
berasingan
✿ Carikkan isi Dada Ayam saiz kecil
✿ Hiris Daun Ketumbar
✿ Dadarkan 2-3 biji Telur (hiris memanjang)
✿ Untuk menyediakan; letakkan Mihun ke dalam
mangkuk dan tuang rebusan yang telah ditos
kemudian letakkan Udang + Dada Ayam (dicarik)
+ Taugeh + hirisan Telur Dadar dan Daun
Ketumbar
✿ Hidangkan dengan sedikit Pes Laksa dan Limau
Nipis/Kasturi
~ SELAMAT MENCUBA ~

Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment