Bahan-Bahan;
✿ 1 Ekor Ayam ( potong mengikut saiz sendiri )
✿ Halia
✿ Bawang Putih
✿ Serai
✿ Bunga Kantan
✿ Tepus
✿ Daun Ubi
✿✿ Ruas Buluh ( untuk memasak )
Cara Menyediakan / Memasak;
✿ Tumbuk Halia, Bawang Putih, Serai
( jangan terlalu lumat )
✿ Potong bunga kantan dan tepus
✿ Campurkan bahan-bahan yang ditumbuk + Ayam
+ Bunga Kantan + Tepus + Sedikit Daun Ubi
✿ Masukkan garam dan perasa
( biar sedikit masin )
✿ Setelah semua bahan dicampur sebati, masukan
bahan-bahan tersebut ke dalam ruas buluh,
kemudian masukkan air 1-2cm dari aras
campuran ayam
✿ Gunakan lebihan daun ubi sebagai penutup ruas
buluh
✿ Kemudian bakar di atas api
( sama seperti memasak lemang )
~ SELAMAT MENCUBA ~
No comments:
Post a Comment