Wednesday, April 1, 2020

MIHUN / BEE HOON KEPALA IKAN GORENG


Bahan-Bahan;

 Kepala Ikan dipotong saiz sederhana 
 Bee Hoon / Mihun direbus
 Air Stok Ayam
 Sayur Masin dipotong memanjang
 Halia Muda dihiris nipis
 Tomato 
 Bawang Merah
 Minyak Bijan
 Susu Cair
 Plum Jeruk
 Sayur Sawi (pilihan masing2)

Cara Menyediakan / Memasak;

 Perap Kepala Ikan yang telah dipotong dengan 
    bahan perasa dan tepung serbaguna dah goreng
    garing (dan asingkan untuk kemudian)
 Untuk kuah sup, masukkan minyak bijan dan tumis
    Halia Muda serta Bawang Merah sehingga naik 
    aroma
 Kemudian tuang Air Stok Ayam ke dalam bahan2
    yang ditumis tadi biarkan sehingga mendidih
 Setelah mendidih, masukkan Sayur Masin + Plum 
    Jeruk dan biarkan seketika
 Sedikit Garam + Perasa + Gula (ikut sukatan sendiri)
 Masukkan Kepala Ikan yang telah digoreng dan Mi 
    Hun rebus serta potongan Tomato
 Akhir sekali tambahkan Susu Cair mengikut selera
    masing2 dan sayur pilihan
 Sedia untuk dihidang 
     
~ SELAMAT MENCUBA ~

No comments:

Post a Comment