Bahan-Bahan;
✿ Kepala Ikan dipotong saiz sederhana
✿ Bee Hoon / Mihun direbus
✿ Air Stok Ayam
✿ Sayur Masin dipotong memanjang
✿ Halia Muda dihiris nipis
✿ Tomato
✿ Bawang Merah
✿ Minyak Bijan
✿ Susu Cair
✿ Plum Jeruk
✿ Sayur Sawi (pilihan masing2)
Cara Menyediakan / Memasak;
✿ Perap Kepala Ikan yang telah dipotong dengan
bahan perasa dan tepung serbaguna dah goreng
garing (dan asingkan untuk kemudian)
✿ Untuk kuah sup, masukkan minyak bijan dan tumis
Halia Muda serta Bawang Merah sehingga naik
aroma
✿ Kemudian tuang Air Stok Ayam ke dalam bahan2
yang ditumis tadi biarkan sehingga mendidih
✿ Setelah mendidih, masukkan Sayur Masin + Plum
Jeruk dan biarkan seketika
✿ Sedikit Garam + Perasa + Gula (ikut sukatan sendiri)
✿ Masukkan Kepala Ikan yang telah digoreng dan Mi
Hun rebus serta potongan Tomato
✿ Akhir sekali tambahkan Susu Cair mengikut selera
masing2 dan sayur pilihan
✿ Sedia untuk dihidang
~ SELAMAT MENCUBA ~
No comments:
Post a Comment