Wednesday, April 1, 2020

IKAN BILIS TUMIS CILI PUTIH, BUNGA KANTAN & TUHAU


Bahan-Bahan;

 Bunga Kantan dilerai dari batang
 Pucuk Tepus / Tuhau potong memanjang dan halus
 Cili Putih
 Ikan Bilis
 Bawang Besar

Cara Menyediakan / Memasak; 

 Goreng garing Ikan Bilis (asingkan untuk kemudian)
 Gunakan minyak goreng Ikan Bilis dan masukkan
    Bawang Besar sehingga sedang2 masak
 Kemudian masukkan Pucuk Tepus / Tuhau
 Setelah sedikit lembut masukkan Bunga Kantan dan 
    Cili Putih tumiskan 
 Sedikit Garam + Perasa + Gula (ikut sukatan sendiri)
 Akhir sekali masukkan Ikan Bilis yang telah goreng
    garing tadi
 Sedia untuk dihidang 

***Ikan Bilis tidak digalakkan dicampur ketika
     masakan masih panas untuk mengekalkan
     kerangupan***

***Boleh juga jika ingin menambah Terung Pipit atau 
     Petai bersama masakkan ini***

~ SELAMAT MENCUBA ~
    

No comments:

Post a Comment