Bahan-Bahan;
✿ Bunga Kantan dilerai dari batang
✿ Pucuk Tepus / Tuhau potong memanjang dan halus
✿ Cili Putih
✿ Ikan Bilis
✿ Bawang Besar
Cara Menyediakan / Memasak;
✿ Goreng garing Ikan Bilis (asingkan untuk kemudian)
✿ Gunakan minyak goreng Ikan Bilis dan masukkan
Bawang Besar sehingga sedang2 masak
✿ Kemudian masukkan Pucuk Tepus / Tuhau
✿ Setelah sedikit lembut masukkan Bunga Kantan dan
Cili Putih tumiskan
✿ Sedikit Garam + Perasa + Gula (ikut sukatan sendiri)
✿ Akhir sekali masukkan Ikan Bilis yang telah goreng
garing tadi
✿ Sedia untuk dihidang
***Ikan Bilis tidak digalakkan dicampur ketika
masakan masih panas untuk mengekalkan
kerangupan***
***Boleh juga jika ingin menambah Terung Pipit atau
Petai bersama masakkan ini***
~ SELAMAT MENCUBA ~
No comments:
Post a Comment