Wednesday, April 1, 2020

BEEF SOS TIRAM



Bahan-Bahan;

 Daging Sapi dipotong nipis 
 Sos Tiram
 Halia / Bawang Besar / Cili Benggala dihiris
 Lada
 Bawang Putih / Merah
 Kicap Manis / Kicap Pekat
 Daun Bawang 
 Tepung Jagung

Cara Menyediakan / Memasak; 

 Campur Lada, Sos Tiram, Tepung Jagung, Kicap 
    Manis dan Kicap Pekat. Masukkan Halia dan  
    Bawang Putih serta Hirisan Daging adun sehingga  
    rata
 Kemudian tumis lebihan Bawang Putih dan Merah 
    dan masukkan campuran A dan gaulkan sebati 
    dan masukkan sedikit air.
 Sedikit Garam + Perasa + Gula (ikut sukatan sendiri)
 Setelah Hirisan Daging empuk dan kuah menjadi 
    pekat masukkan Hirisan Bawang Besar dan Cili 
    Benggala biarkan seketika dan sedia untuk dihidang
 Hidangkan bersama Daun Bawang

~ SELAMAT MENCUBA ~

No comments:

Post a Comment