Bahan-Bahan;
✿ Daging Sapi dipotong nipis
✿ Sos Tiram
✿ Halia / Bawang Besar / Cili Benggala dihiris
✿ Lada
✿ Bawang Putih / Merah
✿ Kicap Manis / Kicap Pekat
✿ Daun Bawang
✿ Tepung Jagung
Cara Menyediakan / Memasak;
A ✿ Campur Lada, Sos Tiram, Tepung Jagung, Kicap
Manis dan Kicap Pekat. Masukkan Halia dan
Bawang Putih serta Hirisan Daging adun sehingga
rata
✿ Kemudian tumis lebihan Bawang Putih dan Merah
dan masukkan campuran A dan gaulkan sebati
dan masukkan sedikit air.
✿ Sedikit Garam + Perasa + Gula (ikut sukatan sendiri)
✿ Setelah Hirisan Daging empuk dan kuah menjadi
pekat masukkan Hirisan Bawang Besar dan Cili
Benggala biarkan seketika dan sedia untuk dihidang
✿ Hidangkan bersama Daun Bawang
~ SELAMAT MENCUBA ~
No comments:
Post a Comment