Wednesday, April 1, 2020

BEGEDIL DAGING / AYAM / SAYUR / SEAFOOD



Bahan-Bahan;

 Kentang
 Daging / Ayam / Sayur / Seafood Cincang 
    (selera masing2)
 Cili Besar
 Daun Sup / Daun Bawang
 Lada
 Bawang Merah
 Telur (secukupnya)

Cara Menyediakan / Memasak

 Kupas Kentang, potong nipis dan goreng minyak
    sehingga empuk, kemudian tumbuk atau lenyekkan
    kentang ketika masih panas (bila sejuk kentang jadi
    keras) 
 Goreng Daging / Ayam / Sayur / Seafood Cincang 
    (selera masing2) dengan sedikit Bawang Merah
 Kemudian gaulkan campuran A & B bersama Cili   
    Besar yang telah dihiris + Lada + Daun Sup/Bawang
 Sedikit Garam + Perasa + Gula (ikut sukatan sendiri)
 Mula bentuk begedil sesuai selera suka anda
 Akhir sekali celupkn begedil yang sudah dibentuk ke   
    telur yang sudah dipukul dan dibubuh sedikit garam
    dan goreng dalam minyak yang panas
 Sedia untuk dihidang 
     
~ SELAMAT MENCUBA ~
    

No comments:

Post a Comment