Bahan-Bahan;
✿ Ikan Bilis
✿ Bawang Besar
✿ Cili Kering / Cili Boh / Cili Giling
✿ Asam Jawa
Cara Menyediakan / Memasak;
✿ Goreng garing Ikan Bilis / Pusu
(asingkan untuk kemudian)
✿ Blend @ Kisar Bawang Besar
✿ Jika menggunakan Cili Kering;
*Rebus Cili Kering dan Blend @ Kisar
✿ Tumis Bawang Besar (kisar) dengan minyak
sehingga pecah minyka
✿ Masukkan bahan Cili mengikut sukatan
kepedasan masing2
✿ Sedikit Garam + Perasa + Gula
✿ Campurkan sedikit air asam jawa
✿ Tumis dan gaulkan semua sehingga masak
(karamel) dan padamkan api
✿ Akhir sekali setelah masakan sejuk masukkan ikan
bilis / pusu yang telah digoreng
✿ Sedia untuk dihidang
***Ikan Bilis tidak digalakkan dicampur ketika
masakan masih panas untuk mengekalkan
kerangupan***
~ SELAMAT MENCUBA ~
No comments:
Post a Comment